- Het Europees Parlement gaat in principe akkoord met de natuurherstelwet die is ingediend door eurocommissaris Frans Timmermans.
- Een voorstel tot verwerping van de wet is afgewezen, maar er komen nog wel amendementen.
- Intussen speelt voor Timmermans op de achtergrond een mogelijke kandidatuur als lijsttrekker van de PvdA én GroenLinks bij de komende verkiezingen.
- Lees ook: 1 op de 3 grote bedrijven weet nog niet dat ze vanaf 2024 alle reizen van werknemers moeten bijhouden om hun CO2-uitstoot te meten
Het Europees Parlement stemt in principe in met de invoering van een Europese natuurherstelwet. Dat bleek nadat een hele kleine meerderheid van de plenaire zitting tegen volledige verwerping had gestemd van de wetsvoorstellen van Eurocommissaris Frans Timmermans. Voor verwerping stemden 312 Europarlementariërs, tegen 324 en er waren onthoudingen.
Na een roerige plenaire zitting in Straatsburg, spannende stemrondes en wekenlange onrust en verdeeldheid heeft het Europees Parlement hiermee alsnog zijn positie bepaald over de invoering van een natuurherstelwet. De onderhandelingen met de EU-lidstaten en de Europese Commissie over voorgestelde wettelijke maatregelen om de natuur te herstellen en op peil te houden kunnen daardoor van start gaan.
Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) trekken de voorstanders van een natuurherstelwet alsnog aan het langste eind. “Na een ongekende desinformatiecampagne van rechts bleek gelukkig dat er nog altijd een meerderheid van dit parlement vatbaar is voor redelijkheid. We laten hier zien dat er echt iets moet gebeuren aan het herstellen van de natuur en geven landen een duidelijke opdracht: snel aan de slag, want wachten kan niet langer.”
De leiding van de fractie van christendemocraten (EVP) was faliekant tegen de natuurherstelwet in de huidige vorm.
Eerder verwierpen de parlementscommissies landbouw en visserij de voorstellen van Timmermans. De leden van de belangrijke milieucommissie kwamen er eind juni niet uit. Verwerpen lukte niet maar een gezamenlijke positie bepalen evenmin. De plenaire stemming moet nu uitkomst brengen.
Steun voor natuurherstelwet stemt Timmermans tevreden
Timmermans is blij dat het Europees Parlement zijn voorstel om een natuurherstelwet in de EU in te voeren, steunt. "Nu kunnen de onderhandelingen met het parlement en de lidstaten beginnen", zei hij na afloop van de plenaire stemming van het sterk verdeelde parlement in Straatsburg. "En kunnen we afspraken maken. Zonder deze belangrijke stemming zou er geen natuurherstelwet in de EU komen."
Timmermans diende het wetsvoorstel, als onderdeel van de Green Deal over klimaat en milieu, ruim een jaar geleden in. De lidstaten zijn er vorige maand mee akkoord gegaan, maar zwakten de wetsteksten hier en daar wel af.
"Dit is democratie", zei Timmermans. Met 336 stemmen voor, 300 tegen en 13 onthoudingen koos het parlement ervoor om toch te gaan onderhandelen over het ook in Nederland omstreden wetsvoorstel. "De definitieve wetstekst zal wel veranderen", verwacht Timmermans. "Maar ik ben optimistisch."
Timmermans genoemd als leider van combinatie PvdA/GroenLinks
De naam van Timmermans wordt veelvuldig genoemd als mogelijke lijsttrekker van de combinatie PvdA/GroenLinks bij de aankomende verkiezingen.
Deze week mogen leden van de twee partijen stemmen over de vraag of er een gezamenlijke lijst komt voor de Tweede Kamerverkiezingen, die in november worden gehouden.
Het uitgesproken 'groene profiel' dat Timmermans als eurocommissaris heeft opgebouwd met zijn Green Deal, zou de PvdA'er geschikt kunnen maken om de fusiecombinatie te leiden. Maar de vraag is of hij dat zelf wil.
De termijn van Timmermans in Brussel loopt officieel tot medio 2024, als er nieuwe Europese verkiezingen worden gehouden en een nieuwe Europese Commissie komt. In theorie zou zijn 'adjudant' Diederik Samsom namens Nederland de functie van Timmermans kunnen overnemen.
Gevraagd naar zijn beschikbaarheid door het programma Nieuwsuur, afgelopen dinsdag, hield Timmermans de kaarten nog tegen de borst. "De leden komen nu eerst aan bod", zei hij in een verwijzing naar de stemming over een gemeenschappelijke lijst en één verkiezingsprogramma voor PvdA en Groenlinks. Daarmee sloot Timmermans een kandidatuur niet uit.